Excursies

Activiteiten bij de villa

In de tuin diverse mogelijkheden:

  • Zwemmen
  • Badminton
  • Tafeltennis
  • Uitleg over de diverse kruiden, fruit en bomen in onze tuin
  • Gebruik van hangmatten

Wandelen
In de directe omgeving van Tanen kunt u wandelen en komt u sawa’s bossen en salaktuinen tegen, iedereen groet vriendelijk naar elkaar. Indien u er prijs op stelt kan een van de stafleden met u meelopen. Een korte wandeling leidt naar o.a. naar de kali's die gevuld zijn met stenen en as uit de vulkaan. Op een paar minuten lopen is het Merapi-museum met informatie over vulkanen en in het bijzonder over de Merapi-vulkaan en haar bewoners.

Wilt u zelf wandelen dan kan u hier 2 route’s downloaden voor uw GPS.

Fietsen
Er zijn 2 mountainbikes die u gratis mag gebruiken.

Schoonheidspecialiste
Vivi en haar man Jos wonen in Tanen en zijn weddingplanners. Vivi is ook schoonheidsspecialiste en kapster. Jos is fotograaf Zij kunnen fotoreportages van u in traditionele Javaanse kleding maken.

Bezoek aan de pasar (markt) in Pakem
Indien u er prijs op stelt neemt de staf u graag eens mee om te laten zien waar zij hun inkopen doet De pasar is alleen ’s ochtends geopend.

Merapi museum
Hier kunt u veel leren over vulkanen in algemeen en de de Merapi vulkaan in het bijzonder.

Kaliurang
Kaliurang is een populaire weekend bestemming voor inwoners van Yogyakarta, omdat het hier fris en koel is. Er wordt een kleine toegangsprijs voor bezoekers berekend. Kaliurang heeft een mooi natuurpark met wilde apen en een fraaie waterval Een wandeling leidt naar de top van de heuvel met zicht op de Merapi vulkaan "mits het niet te bewolkt is". Een bezoek aan de Japanse grotten is ook mogelijk.

Beklimmen van de Merapi vulkaan
Het is een zware tocht die niet zonder begeleiding en gidsen gedaan kan worden. U vertrekt ’s avonds vanaf Guesthouse Tanen ongeveer om 22.00. U beklimt ’s nachts de Merapi, waardoor u bij zonsopgang op de top bent. Rond het middaguur de volgende dag bent u weer terug.

Uitkijkpost Merapi
Het is leuk om een korte tour te maken, met als start deze uitkijkpost, dan door naar het museum (Ullen Sentalu), met lunch of koffie in restaurant Beukenhof, en verder naar Kaliurang om daar eventueel het park in om de Japanse grotten te bezoeken. Deze dag kunt u afsluiten met een Merapi tour eventueel per jeep.

Merapi Tour per Jeep Safari
Hierbij krijgt u een indruk van de gevolgen van de laatste vulkaan uitbarsting in 2010.

Ullen Sentalu
Een prachtige collectie van schilderijen, foto's, batik's en verhalen. Dit museum is erg mooi ontworpen en pas weer uitgebreid met een winkel. Het is in particulier bezit en wordt bijzonder goed onderhouden.

Restaurant Beukenhof
Een prachtig koloniaal gebouw naast museum Ullen Sentalu met Europese gerechten op dekaart.

Kindertehuis Hamba
Hier worden straatkinderen uit Jakarta opgevangen en begeleid. Het wordt geleid door zuster Lestari. Hamba wordt ondersteund door stichting Lestari in Nederland.

Bekijken afgraafwerkzaamheden
Na de vulkaanuitbarsting in 2010 wordt er overal zand en stenen verzameld. Het is indrukwekkend om hier naar te kijken, vaak wordt alles met de hand in vrachtauto’s geladen.

Jatilan Paardendans
Jatilan. Zo noemen ze het ritueel. Jonge mannen raken tijdens een dans in een trance Er lopen dan ook een paar leermeesters mee en die halen de mannen uit hun trance als het te gek wordt.

Ga naar het begin van deze pagina
Activiteiten in Yogjakarta

Jalan Malioboro
Dit is de grootste en bekendste winkelstraat van Yogyakarta. Malioboro wordt ook gebruikt om de wijk waarin de straat ligt aan te duiden. De straat ligt ten noorden van de Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, midden in het toeristische centrum van Yogyakarta. In de directe omgeving zijn veel hotels en restaurants te vinden. De stoepen aan beide kanten van de straat staan vol met marktkramen welke vooral spullen verkopen voor de toeristen. In de avond zijn er veel lesehan, openlucht restaurants te vinden.

Kraton
In Yogyakarta bevindt zich de Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, gebouwd in de periode 1756 tot 1790 door sultan Hamengku Buwono I. Het Javaanse woord kraton (Keraton of Karaton) is te herleiden tot het woord ke-ratu-an, d.w.z. de plaats waar de koning/koningin woont. De Kraton van Jogjakarta is tot op heden de residentie van de sultans van de Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk. In 1989 kwam Hamengku Buwono X op de troon en ook hij woont in dit paleis. De macht van de sultan is nu puur symbolisch en beperkt zich dan ook tot zijn eigen paleis met zijn dienaren. Daarmee is de Kraton niet langer meer de zetel van macht, maar herbergt het de vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen en geschenken van koninklijke gasten. Elke zondag tussen 11.00 en 12.30 uur zijn er kratondansen.

Pasar Beringhardjo
Bijna aan het einde van de Malioboro links is een grote overdekte markt (Passar Beringhardjo) met eten, stoffen, kleding enz. Hier komen nauwelijks toeristen.

Batik
De wijk achter de Kraton is het centrum voor de batik industrie. Hier zijn ook veel antiekzaakjes.Pas om voor ronselaars die u een batikfabriek willen laten bezoeken en uiteindelijk oplichten.

Kota Gede
Een absolute must is Kota Gede, de zilverwijk van de stad. Hier vindt u vele zilversmeden. Enkele aanraders; Toms Silver, en Ansor Silver, hier kunt u in de werkplaats kijken. Mn bij Ansor moet u goed letten op het prachtige gebouw waarin deze smederij gevestigd is. Op het terrein van Ansor Silver is een mooie batikwinkel en een luxe restaurant gevestigd. Het is hier heerlijk genieten van een uitgebreide lunch.

Taman Sari (water kasteel)
U kunt een bezoek brengen aan Taman Sari, dit is het waterkasteel in 1758 gebouwd door de sultan. Vroeger had het verlichte onderwatergangen, koele ondergrondse moskeeën en galerijen om in te dansen.

Vogeltjesmarkt (Pasar Burung)
De vogeltjesmarkt is een bezoek waard. Een vogel wordt door een Indonesiër op prijs gesteld en is erg duur. De 'bird market' is anders dan onze dierenmarkten. Niet iedereen zal dit makkelijk aan kunnen zien. Talloze in het wild gevangen dieren zitten in kleine kooien te wachten op een koper. Naast vogels ziet u hier ook veel andere dieren zoals slangen en dieren die voor traditionele medicijnen worden gebruikt. Wie een groot dierenliefhebber is moet zich vooraf bewust af vragen of hij of zij hier naar toe wil.

Andere aanraders
Affandi museum (moderne kunst). Chinese pagode. Wajangmuseum. Diverse grote supermarkten zoals Galeria-Mall, Carrefoure. Alun-Alun (grote pleinen met Waringi bomen). Kids Fun park (speelparadijs voor kinderen). Museum Benteng / Fort Vredeburg. Aan eten en drinken is nergens gebrek, overal zijn warungs en restaurantjes te vinden. Tip: bij een chinees is het altijd goed; en luxe eten kan u in Gadjah Putih en bij Ansor Silver (origineel Javaans ingericht en zeer luxe, hier kunt u ook terecht voor steak en friet) Het lokale gerecht is gudeg, dit is nanga-fruit gekookt in kokosmelk met een mengsel van eieren, tofu, kip en gekruide saus.

Wandelingen
Het boek:”Gids Historische stadwandelingen in Indonesie” geschreven door Emiel Leushuis geeft een goede beschrijving van onder andere 3 wandelingen in Yogyakarta. In de villa liggen kopieën van deze wandelingen.

Ga naar het begin van deze pagina
Activiteiten buiten Yogyakarta

Borobudur
De Borobudur is één van de indrukwekkendste monumenten van het Boeddhisme en is gebouwd van meer dan 2 miljoen blokken steen. De trapvormige piramide is rond een berg gebouwd en bestaat uit zes vierkante en drie ronde terrassen, die naar boven toe steeds kleiner worden.

Prambanan
De Prambanan ligt 17 km ten oosten van Yogyakarta en is het grootste tempelcomplex op Java. De vlakte waar deze tempels staan is enkele vierkante kilometers groot. Op deze vlakte bevinden zich de meest uitgestrekte ruïnes van Hindoeïstische tempels van heel Indonesië. Niemand weet hoeveel meer er nog onder de aarde liggen. ´s Avonds kunt u (in het droge seizoen) achter de Prambanan genieten van een lopend buffet met uitzicht op een feeëriek verlichte Prambanan. Na afloop van het diner zijn er Ramajana-dansen in het theater naast het restaurant. Kaartjes zijn ter plekke te koop, bij de Tourist Information, alle reisbureaus en in grote hotels. In het natte seizoen, kunt u voor een overdekte Ramanjanadans in de stad terecht.

Imogiri
Imogiri betekent heilige dodenstad. Geopend op zondag en maandag 10.00-13.00 uur, en vrijdag 13.30-1600 uur. U moet ½ uur van tevoren aanwezig zijn om de hele ceremonie mee te maken. Iedereen moet uit eerbied voor de doden Javaanse kleding dragen (een sarong die ter plaatse te huur is). De heilige dodenstad is zeer indrukwekkend. Hier is de heilige begraafplaats van sultan Agung van Mataram en van de van hem afstammende vorsten van Surakarta en Yogyakarta. Het is via 365 traptreden te bereiken (maar kan ook met de auto via een omweg). Boven aangekomen ziet u een grote Oudjavaanse poort met vier grote vazen gevuld met heilig water. Na de oude poort volgen nog meer poorten en al klimmend bereikt u het overdekte graf van sultan Agung. U mag naar binnen om zijn graf te bewonderen, hier mogen geen foto's genomen worden. Het uitzicht vanaf de berg is overweldigend.

Bantul / Kasongan
Kasongan ligt ten zuiden van Yogyakarta (een uur vanaf ons huis) en is een beroemd potten- bakkerij centrum.Tegenwoordig zijn er ook een aantal souvenirs en kunstwinkels.

Sendangsono, het Lourdes van Java
Hoog in het Menoreh gebergte, op nog geen half uur afstand van de Boeddhistische tempel Borobudur ligt een opmerkelijke Katholieke enclave. Enerzijds opmerkelijk omdat in het sterk overwegende Islamitische Java er weinig Katholieken zijn anderzijds omdat deze plek uitgegroeid is tot een bedevaartsoord voor velen. In Indonesië voert de Islam de boventoon met 85% van de bevolking als aanhanger. Sendangsono betekent bron/vijver onder de boom (sono), en dat is waarom de plek bekendheid verwierf. In 1929 werd vanuit Europa, een fraai beeld van Maria, geplaatst bij de bron.

Solo
Solo wordt beschouwd als de meest Javaanse stad van Java. De werkelijke sfeer van Solo is te proeven in de kleine steegjes in het centrale deel van de stad. Twee heerlijke steegjes zijn de Jl Kusuma en Jl Hasyim Asyari. U kunt een bezoek brengen aan het Mangkunegaran paleis. Het is 200 jaar geleden gebouwd en dit indrukwekkende complex bevat een aantal gebeeldhouwde teakhouten paviljoens te midden van een tropische tuin, een museum, een souvenirwinkel en één van Java's mooiste gamelan orkesten. Er zijn Engels sprekende gidsen aanwezig. Solo heeft een leuke antiekmarkt en een grote pasar en natuurlijk genoeg eettentjes

Goa Cerme
Dichtbij Imogiri is een grot (Goa Cerme) met een onderaardse rivier Deze kunt u met een gids ter plekke bezoeken. Aleen in het froge seizoen. In het natte seizoen is het niet altijd veilig. U loopt met gids door het water van de rivier naar een andere uitgang. U heeft hier schoenen voor nodig waarmee u het water in kan en een droge broek/t- shirt voor na afloop.

Parangtritis
Vanuit Imogiri kunt u door naar Parangtritis aan de zee. Dit bedevaartsoord bestaat uit een aantal rijen warongs waar men kan eten en overnachten, met daar tussenin paden die naar zee leiden. Op een enkele Indonesische toerist na is door de week meestal alles verlaten. Twee keer per jaar komen duizenden mensen kijken naar de Labuhan cermonie. Deze ceremonie is om de genade van de godin van de zee te vragen. Er staat altijd een stevige wind. Het is verboden in zee te zwemmen, ivm zeer sterke onderstroming. Bij het Hotel Queen of the South, op de bergtop, hoog boven het plaatsje Parangtritis, kunt u tegen betaling zwemmen in een zwembad en onder het genot van wat eten en drinken genieten van een prachtige zonsondergang. In de omgeving zijn wat meditatiegrotten: Gua Cerme en Gua Langse, vraag de lokale bevolking de weg hiernaar toe.

Pasar Ikan Segar in Depok
Houdt u van vis, vergeet dan Depok niet, waar u uw eigen vis uitzoekt in de Pasar Segar Ikan en even later kunt op peuzelen in één van de nabije restaurantjes waar de vis voor u bereid wordt.

Dagtocht naar Pacitan
Dit is een dagtocht naar het oosten door zeer bijzonder landschap. Onderweg kom je langs Goa Tabuhan. Goa Tabuhan is een leuke grot waar ook gamelan muziek gespeeld wordt op de stalactieten en stalagmieten. U rijdt steeds door kalksteen gebied met kleine ronde heuvels, naar de baai. Hier kunt u eten aan het stand.

Klaten (suikermuseum en fabriek)
Ook het suikermuseum (Gulamuseum) in Klaten vlak bij de Prambanan is heel erg de moeite waard. U kunt daar een rondleiding krijgen in het suikermuseum en daarna een bezoek brengen aan een werkende suikerfabriek Er wordt nog gewerkt met een machine uit 1893 van de firma Stork uit Nederland. Geopend van Mei t/m Oktober.

Goa Jomblang
Niet toegankelijk in het natte seizoen. Deze grot ligt in een gebied ten oosten van Yogyakarta dit is een Karst gebied….er zijn dus veel grotten en onderaardse riviertjes. Bij Imogiri is een onderaards riviertje dat u kunt bewandelen – doorwaden…ongeveer 1 kilometer…gidsen zijn aanwezig. Bij Wonosari ligt goa Jomblang…..een sinkhole. Dat is een groot gat in de grond , ongeveer 60 meter diep. Met touwen kunt u hier naar beneden abseilen de grot in, waar na ongeveer 250 meter een riviertje en een gat in het plafond, dus weer een sinkhole, zichtbaar wordt. Een kilometer verwijderd van goa Jomblang kunt u met reuze autobanden het riviertje een klein eindje afdobberen waarbij enkele hoogteverschillen genomen worden en waarbij u ook door 2 andere grotten dobbert. Bij beide evenementen zijn voldoende ervaren gidsen/helpers aanwezig.

Ga naar het begin van deze pagina